ASC 1 benauwd langs Acres Apeldoorn 3

Het eerste team liet niet zijn beste schaak zien tegen het met invallers verzwakte Apeldoorn.

De overwinning kwam moeizaam tot stand. Halverwege de wedstrijd vermoedde ik al een ‘sidderen en beven’ scenario.

Wouter was als eerste klaar. Met de deur wijd open veegde de tegenstander zijn voeten aan het ‘welkom’ matje.

Norbert verzuimde zijn inktvis op d6 te handhaven; achterover te leunen en zijn tegenstander langzaam van het bord te drukken. Nu resteerde een halfje.

Dinard stond goed, dacht een kwaliteit te gaan winnen. Speelde het echter onzorgvuldig en moest zich verlaten op een remise afwikkeling.

Clement speelde een moeizame partij. wist zich vrij spel te creëren. In een afwikkeling waar zijn tegenstander al moeilijk stond werd zomaar de Dame in de aanbieding gedaan. Hiermee stonden we weer gelijk.

Eric kon geen potten breken. Uit de opening werd geen enkel voordeel behaald. Hij moest de afwikkeling nog nauwkeurig spelen om niet in het nadeel te komen. Het resterende Toreneindspel was potremise.

De eerste tijdcontrole was inmiddels achter de rug. Het moest van de laatste drie borden komen.

Sander speelde een bizarre partij. Na ergens in het verre middenspel versmaad te hebben een Loper van het bord te graaien (Dg6xg5) in plaats daarvan Dg6-f5? resteerde een eindspel van Toren tegen Loper en Paard waarbij de Koning van Sander door de beide lichte stukken achter de pionnen g2 en h3 konden worden gehouden. Na een onnauwkeurige(?) Loper zet graaide Sander de h4 pion van het bord. Zijn a-pion ging er vervolgens af. Daarna wist hij de a-pion van zijn tegenstander nog net te stoppen. Had zijn tegenstander dat slimmer kunnen spelen … Enfin een puntje voor nu.

Alexander ruilde in een cruciale stelling kalm de Dames met De7. Het leek daarna dat hij met een snelle opmars van zijn f-pion het snel zou kunnen winnen. In de analyse bleek al dat er nog behoorlijk wat valkuilen onderweg zaten. Hij koos voor een ander plan. Dat zou wellicht ook voldoende zijn voor winst. De teamcaptain (op zijn hoede voor een ‘Laser’) sommeerde echter om remise aan te bieden; dit met het zicht op de partij van Wouter.

Wouter had in de opening versmaad om op eenvoudige wijze een pion te winnen. Lange tijd hield hij de Koning van zijn tegenstander in het midden. In een open stelling gebeurde er van alles maar toen de Dames van het bord gingen kneep ik hem weer even. Na Torenruil resteerde een Loper tegen Paard eindspel dat potremise was.

Hiermee kwam de 4,5 – 3,5 overwinning tot stand.

Reacties zijn gesloten.